Itseluottamuksen ryhmäversio

Harjoite: Itseluottamusankkurit kilpaillessa

Teeman harjoitteet tasoittain prosesseina:

Itseluottamuksen valmiudet:

Itseluottamuksen perustaidot:

Itseluottamuksen huipputaidot:

Lasten itseluottamuksen harjoitteet:

Itseluottamusankkurit kilpaillessa

 

 

 

Suoritusohjeet

  1. Jakakaa joukkueen kilpailusuoritus itseluottamuksen kannalta olennaisiin vaiheisiin. Miettikää vaiheet, joihin haluat suunnitella tarvittaessa apuun otettavat itseluottamusankkurit. Käytä halutessasi suunnitteluun apuna seuraavaa lomaketta.

Ankkuri = itseluottamuksen tunteen herättävä ajatus tai toiminto tai muu asia, esimerkiksi: syvään hengittäminen tuoden rauhallisen ja itsevarman olon, voimakas uloshengitys tuoden taistelutahtoa ja itseluottamuksen takaisin, mielikuva itsestä palkintopallilla aiemmin voitetussa kisassa nostaen itseluottamuksen kohdilleen, juominen juomapullosta tuntien samalla kuinka vesi tuo voimaa ja energiaa ja itseluottamuksen takaisin.

Ota suunnitteluun mukaan kilpailuun valmistautuminen, kilpailun aika ja kilpailun jälkeinen aika. Esimerkiksi valmistautumiseen voisit valita otteluaamun, verryttelyn ja hetken ennen aloitusta.

  1. Miettikää tämän jälkeen, mitä joukkueenne voisi ajatella tai tehdä, jotta itseluottamus nousisi uudestaan kyseisessä kilpailun vaiheessa, jos se jostain syystä on horjahtanut.
  • Oletteko jo aiemmin tehneet jotain, mikä on auttanut? Jos keksitte tällaisia asioita, joukkueellanne on valmiiksi toimivia ankkureita, joita voitte alkaa vahvistamaan.
  • Jos teille ei tule valmiita ankkureita mieleen, valitkaa yksi yhteinen ankkuri haluamaanne tilanteeseen, jonka ajattelette voivan toimia joukkueen itseluottamuksen nostajana.

 

Esimerkiksi:

Voitte valita juuri kilpailun starttia edeltävän hetken ja siihen ankkuriksi voimakkaan uloshengityksen. Uloshengityksen harjoittelette tarkoittamaan ylpeyttä joukkueestanne ja voimakasta halua päästä suorittamaan.

  1. Kun olette suunnitelleet ankkurit valmiiksi, aloittakaa niiden harjoittelu seuraavalla tavalla:

 

 

Vaihe 1:                 

Harjoitelkaa ankkuri toimimaan ensin rauhallisessa tilanteessa ja itsenäisesti. Jokainen joukkueen jäsen kuvittelee itsensä valitsemaansa tilanteeseen, jossa koki kyseisen joukkueen jäsenenä voimakasta halua päästä suorittamaan sekä ylpeyttä joukkueesta.

 

Ohjeistus joukkueen jäsenille yksilöinä:

Kuvittele tuo tilanne uudelleen mielessäsi ja anna itseluottamuksen, ylpeyden ja suoritushalun tunteen levitä mahdollisimman voimakkaasti mieleesi ja jokaiseen aistiisi. Kun tunne tuntuu mahdollisimman voimakkaana, suorita ankkurisi, eli hengitä voimakkaasti ulos. Anna samalla tunteen nousta aivan huippuunsa. Harjoittele näin, kunnes huomaat, että voimakas uloshengitys alkaa itsestään tuottaa sinulle suoritushalun, ylpeyden joukkueesta ja itseluottamuksen tunteen.

 

 

Vaihe 2:                 

Muodostakaa joukkueen jäsenistä piiri, jossa tartutte toisianne selän takaa kiinni. Sulkekaa silmänne ja toistakaa harjoituksen 1.vaihe. Kolmen uloshengityksen jälkeen avatkaa silmänne ja huomaatte, kuinka itsevarmuus tarttuu ja nousee entisestään.

 

 

Vaihe 3:

Harjoitelkaa haastavissa tilanteissa ja yhdessä.  Suorittakaa piirissä voimakas uloshengitys ja antakaa itseluottamuksen nousta vahvaksi. Harjoitelkaa erityisesti kilpailutilanteissa, joihin tarvitsette itseluottamuksen varmistajaa. Pian huomaatte, kuinka itseluottamus nousee jo senkin vuoksi, että tiedätte omaavanne keinot aina tarvittaessa vaikuttaa joukkueen itseluottamuksen tunteeseen sitä nostaen.