Keskittymisen huipputaidot

Harjoite 4: Keskittymisen tavan vaihtaminen

Teeman harjoitteet tasoittain:

Lasten harjoitteet

Keskittymisen valmiudet

Keskittymisen perustaidot

Keskittymisen huipputaidot

Keskittymisen tavan vaihtaminen

 

TAVOITTEET JA HYÖDYT

  • Keskittymisen kohteen vaihtaminen on monessa lajissa erityisen tärkeä taito.
  • Harjoitus auttaa varmistamaan, että urheilija on taitava lajin vaatimalla tavalla vaihtamaan huomion kohdetta olennaisiin asioihin.

AJANKÄYTTÖ JA TOISTOT

  • Harjoitetta A tulee yleensä toistaa kymmeniä kertoja näkyvien ja tuntuvien tulosten saavuttamiseksi. Oivallusten myötä saavutettava hyöty harjoituksesta voi näkyä urheilijoilla jo ensimmäisten harjoituskertojen jälkeen.
  • Harjoitetta B toistetaan tietyn suorituksen vaiheen tai liikkeen kohdalla vain 1-5 kertaa, jos urheilija havaitsee keskittymisen tavan vaihtamisen olevan siinä kohtaa suoritusta lähes täydellisesti jo hallinnassa.
  • Jos urheilija kokee saavansa selkeää hyötyä harjoitteesta B, toistetaan harjoitusta kunnes keskittymisen tavan vaihtaminen alkaa sujua täysin itsestään, ja suoritus on hyvä.

TILA JA VÄLINEET

  • Toteutetaan lajin omassa harjoitustilassa.
  • Harjoituslomake.

SUORITUSOHJEET

  1. Toteuta urheilijoillesi ensin harjoite A, joka auttaa oivaltamaan, mitä keskittymisen tavan vaihtaminen tarkoittaa.
  2. Kun urheilijat kokevat osaavansa ja ymmärtävänsä harjoitteen A idean, voitte siirtyä harjoitteeseen B, joka siirtää taidon mahdollisimman lajinomaiseen tilanteeseen. Näin taito siirtyy vähitellen urheilijan käyttöön todellisissa tilanteissa harjoituksissa ja kilpailuissa.
  3. Katsokaa halutessanne läpi esimerkit sekä harjoituslomakkeesta (sulkapallo, koripallo, telinevoimistelu) että erillisistä esimerkeistä (salibandy, lumilautailu).

 

VINKKEJÄ!

Jos urheilija huomaa harjoitteen B aikana tai jossain vaiheessa sitä jonkin aikaa harjoiteltuaan, että keskittymisen tavassa tai sen vaihtamisessa ei ole mitään ongelmaa, on aika vaihtaa harjoittelun kohdetta tai siirtyä kokonaan seuraavaan harjoitukseen.

Hyvin toimivia, automatisoituneita suorituksia ei tule häiritä liialla kontrolloinnilla tai ajattelua vaativiin osiin jakamisella. Tällöin saadaan automaatio ja sitä kautta kumpuava suorituksen taloudellinen sekä luonnollinen ja tuloksellinen hallinta käyttöön!

 

TULOSTA OHJEET/LOMAKKEET MUKAAN HARJOITUKSIIN: