Kilpailemisen perustaidot

Harjoite 5: Kilpailu on hieno hetki ja mahdollisuus nauttia urheilusta

Teeman harjoitteet tasoittain prosesseina:

 

 

Lasten kilpailemisen harjoitteet

 

Kilpailemisen valmiudet:

Kilpailemisen perustaidot:

 

Kilpailemisen huipputaidot:

Kilpailu on hieno hetki ja mahdollisuus nauttia urheilusta

 

TAVOITTEET JA HYÖDYT

  • Harjoite antaa urheilijoille ja valmentajalle mahdollisuuden tarkistaa ennen kilpailua, että olotila ja ajatukset tulevasta kilpailusta ovat kohdillaan.
  • Harjoitteen avulla voidaan myös palauttaa mieleen kilpailemisen tarkempia, yksilöllisiä merkityksiä kullekin urheilijalle. 

AJANKÄYTTÖ JA TOISTOT

  • Harjoite vie aikaa kilpailuun valmistavan, edellisen päivän harjoituksen alusta 10-20 minuuttia.
  • Harjoitteen voi toistaa aina kilpailua edeltävänä päivänä, jos se todetaan hyväksi rutiiniksi urheilijoiden mielestä. 

TILA JA VÄLINEET

  • Harjoite kannattaa tehdä mahdollisimman rauhallisessa tilassa lajiharjoitusten aluksi.
  • Ei välineitä.

SUORITUSOHJEET

  1. Kokoontukaa kilpailuun valmistavan, kilpailua edeltävän päivän harjoituksen aluksi hetkeksi keskustelemaan tulevasta kilpailusta.
  2. Pyydä urheilijoita pohtimaan ensin itsekseen seuraavia kysymyksiä ja sitten halutessaan kertomaan ryhmälle ja valmentajalle ajatuksiaan. Suosittelemme, että urheilijan ei ole pakko kertoa ajatuksiaan ääneen, koska kilpailuihin valmistautuminen on jo yksilöllisin tavoin käynnissä.
    • "Millä fiiliksillä olet lähdössä huomiseen kisaan?"
    • "Mikälainen merkitys huomisella kisalla on sinulle?"
    • "Minkälaisten asioiden vuoksi sinusta on huomenna kivaa ja hienoa päästä kisaamaan?"
    • "Millä kaikilla tavoilla huominen kilpailu on sinulle hieno hetki ja mahdollisuus nauttia urheilusta?"
  3. Kahdesta viimeisestä kysymyksestä urheilijat kertovat mielellään ajatuksiaan myös ääneen. Tavoitteena on, että kaikki voisivat yhdessä kokea innostunutta odotusta koskien huomista kilpailua. Voidaan myös sopia ryhmän yhteisistä tavoitteista kyseisessä kilpailussa. Ryhmän tavoitteiden tulee koskea muuta kuin sijoituksia tai erityisiä onnistumisia. Ne voivat liittyä esimerkiksi hyvällä tuulella olemiseen, asialliseen käyttäytymiseen kilpailupaikalla koko kilpailun ajan, muiden urheilijoiden kannustamiseen tai muuhun vastaavaan.
  4. Päättäkää tilanne ryhmällenne yksilöllisesti sopivalla tavalla hyvään tunnelmaan.

 

VINKKEJÄ!

  • Jos valmentaja tai urheilija itse huomaa liiallista jännittyneisyyttä tai lukkiutuneita ajatuksia koskien kilpailua, sen merkitystä ja mahdollisuuksia nauttia urheilemisesta kilpailuissa, suosittelemme hetken keskustelua kahden kesken valmentajan kanssa.
  • Kahdenkeskisen hetken avulla voidaan pyrkiä auttamaan urheilijaa muodostamaan uudenlainen suhtautuminen kilpailuun esimerkiksi keskustelemalla paineiden vähentämisestä, pohtimalla tarkoin sitä, mikä kilpailemisen todellinen merkitys on (onko se vain, että pitäisi tehdä hyvä suoritus – eikö se ole hyvin paljon muutakin!?), muokkaamalla kilpailun tavoitteita monipuolisemmiksi tai vahvistamalla urheilijan itseluottamusta pyytämällä häntä kertomaan omat ajatuksensa siitä, missä hän on taitava ja hyvä sekä palauttamalla mieleen aiempia onnistumisia oivaltaen samalla, että ne ovat ja pysyvät mistään riippumatta.

 

TULOSTA OHJEET/LOMAKKEET MUKAAN HARJOITUKSIIN: