Kilpailemisen perustaidot

Ryhmäversio: Kilpailemisen harjoittelu mielikuvina

Teeman harjoitteet tasoittain prosesseina:

 

 

Lasten kilpailemisen harjoitteet

 

Kilpailemisen valmiudet:

Kilpailemisen perustaidot:

 

Kilpailemisen huipputaidot:

Ryhmäversio: Kilpailemisen harjoittelu mielikuvina

 

Tavoitteet

 • Mielikuvaharjoittelun avulla voi opetella tutustumaan kilpailutilanteeseen, jolloin suoritusvarmuus sekä tunteiden ja ajatusten hallinta voivat helpottua oleellisesti.
 • Harjoitteen avulla voi harjoitella erilaisia kilpailutilanteita mielikuvina ja valmistautua siten kilpailemaan esimerkiksi uudenlaisessa ympäristössä, tietynlaisen yleisön edessä, kilpailussa ensimmäistä kertaa suoritettavien liikkeiden/suoritusten kanssa jne.

 

Suoritusohjeet

 1. Aloittakaa keskustelemalla mielikuvaharjoittelun merkityksestä kilpailemisen harjoittelussa.
  • Esimerkiksi:”Kilpailutilanne on aina erilainen kuin harjoitustilanne, eikä sitä ei pääse useinkaan harjoittelemaan muuten kuin itse kilpailuissa. Siksi mielikuvaharjoittelu on erinomainen apuväline harjoitella ja totuttaa itsensä erilaisiin kilpailutilanteisiin. Kun tilanteita on harjoitellut mielikuvina, tuntuu paikanpäällä todellisessa kilpailutilanteessa tutummalta, jolloin yleensä on helpompaa saavuttaa hyvä suorituskyky ja onnistua suorittamaan vähintään normaali rutiinisuoritus.”
 2. Kertaa joukkueen kanssa edellisen harjoitteen kilpailukulun suunnitelma.
 3. Jos suunnitelma ei jostain syystä tunnu nyt hyvältä, sitä voidaan muokata sopivaksi.
 4. Valitse jokin kilpailun vaihe, jota haluat joukkueen harjoittelevan mielikuvina. Vaihe voi olla mikä vain liittyen valmistautumiseen, kilpailun aikaan tai kilpailun jälkeiseen aikaan.
 5. Pyydä urheilijoita sulkemaan silmät ja kuvittelemaan mielessään kyseisen kilpailun vaihe niin, että se sujuu täsmälleen suunnitelman mukaisesti. Jos urheilijat kuvittelevat esimerkiksi kilpailua edeltävän viikon harjoittelua, kuvitellaan mielessä tärkeitä, onnistuneita hetkiä tuon viikon ajalta niin, että aikaa kuluu yhteensä korkeintaan 5 minuuttia.
 6. Mielikuvissa kaikki kuvitellaan täsmälleen sen kaltaiseksi, kuin miltä tilanne seuraavassa kilpailussa tulee näyttämään ja tuntumaan esimerkiksi valaistuksen tai sään, varusteiden, hyvien tuntemusten ja ympärillä olevien ihmisten ja yleisön suhteen. Esimerkiksi sään suhteen urheilija voi myös kuvitella sekä hyvän että huonon sään tilanteen, joissa molemmissa hän suoriutuu loistavasti säästä riippumatta. Mielikuva lopetetaan aina onnistuneeseen olotilaan ja tunteeseen suorituksen toteutumisesta.
 7. Haluttaessa jatketaan harjoittelua käymällä läpi muita kilpailun vaiheita.

 

Vinkkejä!

 • Kun urheilijat oppivat harjoitteen, ohjataan heidät kuvittelemaan koko kilpailun kulku ihanteellisesti sujuen läpi. Tämä vaatii jo hyvää keskittymiskykyä.
 • Suosittelemme, että harjoite kestää kokonaisuudessaan korkeintaan 10-30 minuuttia riippuen urheilijoiden harjaantuneisuudesta mielikuvaharjoitteluun sekä hänen taidoista säilyttää keskittyminen kilpailunkulun kuvittelussa.