Kilpailemisen perustaidot

Ryhmäversio: Kilpailemisen nautinto

Teeman harjoitteet tasoittain prosesseina:

 

 

Lasten kilpailemisen harjoitteet

 

Kilpailemisen valmiudet:

Kilpailemisen perustaidot:

 

Kilpailemisen huipputaidot:

Ryhmäversio: Kilpailemisen nautinto

 

Tavoitteet

 • Harjoite antaa urheilijoille ja valmentajalle mahdollisuuden tarkistaa ennen kilpailua, että olotila ja ajatukset tulevasta kilpailusta ovat kohdillaan.
 • Harjoite vahvistaa joukkuehenkeä ja sytyttää joukkuetta kisavireeseen.
 • Harjoitteen avulla voidaan myös palauttaa mieleen kilpailemisen tarkempia, yksilöllisiä merkityksiä, joita on pohdittu aiemmissa harjoitteissa.

 

Suoritusohjeet

 1. Kokoontukaa kilpailuun valmistavan, kilpailua edeltävän päivän harjoituksen aluksi hetkeksi keskustelemaan tulevasta kilpailusta.
 2. Pyydä urheilijoita pohtimaan ensin itsekseen seuraavia kysymyksiä ja sitten kertomaan joukkueelle ja valmentajalle ajatuksiaan.
  • Millä fiiliksillä olet lähdössä huomiseen kisaan?
  • Minkälaisten asioiden vuoksi sinusta on huomenna kivaa ja hienoa päästä kisaamaan?
  • Mitä joukkueen yhteisiä kisarutiineja odotat eniten?
 3. Tavoitteena on, että joukkue voi yhdessä kokea innostunutta odotusta koskien huomista kilpailua.
 4. Lopuksi kerrataan joukkueen kilpailu- ja suoritustavoitteet (harjoitus 2) ja sovitaan joukkueen yhteisistä tavoitteista liittyen kisatunnelman luomiseen. Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi hyvällä tuulella olemiseen, asialliseen käyttäytymiseen kilpailupaikalla koko kilpailun ajan, muiden joukkueiden kannustamiseen tai muuhun vastaavaan.
 5. Päättäkää tilanne joukkueellenne yksilöllisesti sopivalla tavalla hyvään tunnelmaan.
 6. Jos valmentaja tai urheilija itse huomaa liiallista jännittyneisyyttä tai lukkiutuneita ajatuksia koskien kilpailua, sen merkitystä tai mahdollisuuksia nauttia urheilemisesta kilpailuissa, suosittelemme hetken keskustelua kahden kesken valmentajan kanssa.

 

VINKKEJÄ!

 • Jos urheilija huomaa liiallista jännittyneisyyttä tai lukkiutuneita ajatuksia koskien kilpailua, sen merkitystä ja mahdollisuuksia nauttia urheilemisesta kilpailuissa, suosittelemme hetken keskustelua kahden kesken valmentajan kanssa.
 • Kahdenkeskisen hetken avulla voidaan pyrkiä auttamaan urheilijaa muodostamaan uudenlainen suhtautuminen kilpailuun esimerkiksi keskustelemalla paineiden vähentämisestä, pohtimalla tarkoin sitä, mikä kilpailemisen todellinen merkitys on (onko se vain hyvän suorituksen tekemistä vai paljon muutakin?). Itseluottamusta voi vahvistaa esimerkiksi muokkaamalla kilpailun tavoitteita monipuolisemmiksi tai pyytämällä urheilijaa kertomaan omat ajatuksensa siitä, missä hän on taitava ja hyvä sekä palauttamalla mieleen aiempia onnistumisia oivaltaen samalla, että ne ovat ja pysyvät mistään riippumatta.