Mielikuvaharjoittelun huipputaidot

Harjoite 3: Mielikuvatreeni lajitreenin tilalla

Mielikuvatreeni lajitreenin tilalla

 

TAVOITTEET JA HYÖDYT

 • Harjoituksen oppiessaan urheilija ja valmentaja voivat käyttää sitä lisäämään laadukkaan harjoittelun määrää.
 • Harjoitus on erityisen tehokas tilanteissa, joissa fyysinen harjoittelu on jostain syystä tilapäisesti estynyt, kuten loukkaantuessa, sairastaessa tai harjoittelutilojen puuttuessa matkustettaessa tai muissa tilanteissa. 

 

AJANKÄYTTÖ JA TOISTOT

 • Harjoituksen kesto voidaan valita urheilijan ajankäyttömahdollisuuksien ja taitotason mukaisesti noin 10-60 minuutin väliltä.
 • Harjoitusta voidaan toistaa yhä uudelleen ja siitä voidaan luoda monenlaisia variaatioita.

 

TILA JA VÄLINEET

 • Harjoituksen voi suorittaa missä tahansa tilassa.
 • Ei välineitä, paitsi alussa tarvittaessa tulostusversio harjoituksen kulusta.

 

SUORITUSOHJEET

Harjoitus rakennetaan seuraavalla tavalla:

 1. Valitse tai pyydä ohjeeksi valmentajalta liikkeet tai suoritukset, joita harjoittelet tässä mielikuvaharjoituksessa. Valitse yhteensä korkeintaan kolme eri suoritusta, esimerkiksi luistelija: kaksi eri hyppyä ja askelsarja tai salibandypelaaja: harhautus ja siitä laukaisu sekä tietyn taktisen kuvion tuottaminen.
 2. Aloita ensimmäisestä liikkeestä tai suorituksesta. Sulje silmät ja hengitä muutama kerta syvään saavuttaen siten rauhallisen ja hyvän olotilan harjoitusta varten. Suorita suoritus mielikuvissasi täydellisesti onnistuneena viisi kertaa pitäen aina välillä muutaman sekunnin tauon.
 3. Avaa silmäsi ja lepää hetken aikaa. Anna itsesi levätä ja ajatustesi harhailla, jos ne ovat harhaillakseen.
 4. Jatka sitten toisesta valitusta liikkeestä samalla tavoin kuin ensimmäistä harjoitellessasi, ja tauon jälkeen suorita mahdollinen kolmas liike.
 5. Muista, että vain täydellinen suoritus kelpaa. Jos mielikuvan suhteen tulee ongelmia, lopeta mielikuvasuoritus välittömästi, kelaa se taaksepäin ja heitä taivaan tuuliin. Suorita sitten suoritus uudelleen onnistuneena. Käytä tarvittaessa apuna suorituksen hidastamista tai itsesi katsomista ulkopuolelta suorittamassa.
 6. Lopeta aina suoritus hienoon tunnelmaan ja onnistumisen olotilaan, sillä tämä olotila siirtyy harjoituksen myötä myös fyysiseen lajiharjoitukseen!

 

TULOSTA OHJEET/LOMAKKEET MUKAAN HARJOITUKSIIN: