Mielikuvaharjoittelun huipputaidot

Harjoite 4: Virheen analysointi ja korjaaminen

Virheen analysointi ja korjaaminen

 

TAVOITTEET JA HYÖDYT

  • Harjoituksen avulla urheilija ja valmentaja voivat tehostaa virheen korjautumista.
  • Harjoituksen avulla urheilija voi vähentää esimerkiksi kilpailussa esiintyneen virheen uudelleen esiintymisen todennäköisyyttä.

 

AJANKÄYTTÖ JA TOISTOT

  • Harjoitukseen kuluu aikaa 10-30 minuuttia riippuen valittujen suoritustoistojen määrästä sekä harjoiteltavasta suorituksesta.
  • Harjoitusta toistetaan siten, että virhe kuvitellaan mukaan vain kerran, minkä jälkeen onnistuneesti sujuvaa suoritusta voi toistaa rajattomasti. 

 

TILA JA VÄLINEET

  • Harjoitus voidaan suorittaa joko lajiharjoittelutiloissa tai parhaimmillaan kilpailutilassa. Myös mikä tahansa muu, riittävän rauhallinen tila käy.
  • Haluttaessa voidaan käyttää muistiinpanojen tekemistä varten paperia ja kynää. 

 

SUORITUSOHJEET

  1. Urheilija analysoi ensin suorituksen mielellään valmentajan tai jonkun muuan asiantuntijan kanssa. Analyysissä käydään läpi jokin suorituksen kohta, jossa katsotaan tapahtuneen jonkinlainen virhe joko fyysisessä tai psyykkisessä suorituksessa ja joka halutaan oppia tulevaisuudessa suorittamaan jollain tavalla paremmin.
  2. Kun virhe on havaittu, kirjataan mielellään paperille ylös, miten suorituksen halutaan jatkossa toteutuvan. Kirjaaminen tapahtuu myönteisessä muodossa, eli ei kirjata: ”käsiä ei nosteta niin ylös” vaan: ”kädet nousevat hartioiden tasolle”.
  3. Urheilija suorittaa nyt mielikuvissa kyseisen, tuolloin tapahtuneen suorituksen siihen asti, kun hän havaitsee joitain merkkejä (näin jälkikäteen suoritusta kuvitellessaan) kohta tapahtuvasta virheestä tai jos merkkejä ei ole, siihen asti, kun virhe alkaa tapahtua. Tässä kohtaa urheilija keskeyttää suorituksen mielikuvissa, kelaa sen takaisin alkuun ja suorittaa sitten onnistuneen mielikuvasuorituksen kahdesta kymmeneen kertaa (riippuen suorituksen kestosta alusta loppuun niin, että myös virheellinen kohta onnistuu nyt suunnitellusti). 

 

VINKKEJÄ!

  • Jos vain mahdollista,  hyvä lisä edellä kuvattuun harjoitukseen on se, että urheilija katsoo lisäksi videolta omaa onnistunutta suoritustaan kyseisestä suorituksesta.

 

TULOSTA OHJEET/LOMAKKEET MUKAAN HARJOITUKSIIN: