Lasten tunnetaidot ja mielikuvaharjoittelu

Lasten rentoutusharjoitus

Teeman harjoitteet tasoittain prosesseina:

Lasten tunnetaidot ja mielikuvaharjoittelu

Tunteiden hallinnan valmiudet:

Tunteiden hallinnan huipputaidot:

Lasten rentoutusharjoitus

 

TAVOITTEET JA HYÖDYT

 • Harjoitteen avulla lapset oppivat rauhoittumaan ja rentoutumaan.
 • Rentoutusharjoittelun avulla voidaan säännöllisesti ja pitkiä aikoja toteuttamalla säilyttää pienten lasten usein luonnostaan alhaista paineiden ja stressin kokemusta, joka usein lisääntyy lasten iän mukana.

 

AJANKÄYTTÖ JA TOISTOT

 • Harjoite voidaan toteuttaa lajiharjoittelun lomassa.
 • Aikaa kuluu n. 10 minuuttia.
 • Harjoite voidaan toistaa aina uudelleen ja sitä voidaan pidentää vähitellen.

 

TILA JA VÄLINEET

 • Harjoite voidaan suorittaa lajiharjoittelun tilassa tai muussa tilassa, jossa on riittävän rauhallista rentoutumiseen ja rauhoittumiseen.
 • Ei erityisiä välineitä muuten kuin tarvittaessa valmentajalle harjoitteen teksti tulostettuna muistiinpanoiksi.

 

SUORITUSOHJEET

 1. Pyydä ensin lapsia asettumaan johonkin sopivaan tilaan selinmakuulle, kädet ja jalat osoittaen alaspäin. Kerro, että nyt rentoudutaan hetki ihan rauhassa. Pyydä heitä sulkemaan silmät.
 2. Pyydä lapsia sitten hengittämään muutama kerta syvään. Apuna voi käyttää vaikkapa mielikuvaa ilmapallosta: ”Kun hengität sisään, on kuin mahan sisällä täyttyisi ilmapallo aivan täyteen. Ja kun hengität ulos, ilmapallosta pääsee ilma nopeasti pois ja se muuttuu ihan ruttanaksi.”
 3. Käykää sitten läpi nopea kehon rentouttaminen läpi. Lapsia voi pyytää esimerkiksi: ”jännittämään jokaisen raajan vuorollaan tikkusuoraksi kohti kattoa ja laskemaan sen sitten aivan löysäksi lattialle. Lopulta tuntuu, kun valuisi kokoaan lattian sisälle, kun on muuttunut niin painavaksi ja raukeaksi.”
 4. Jos mahdollista, lopuksi voi laittaa jonkin mukavan ja rauhallisen musiikin soimaan, jonka ajan lapset saavat vielä levätä.
 5. Rentoutuminen lopetetaan piristymisosaan. Pyydä lapsia kuvittelemaan esimerkiksi: ”Joka kerta kun hengität sisään, tulet hiukan kevyemmäksi. Jalka kevenee, käsi kevenee, toinen jalka kevenee ja toinen käsi kevenee. Lopulta tuntuu kuin leijuisit ja lentäisit ilmassa. Kun nyt avaat silmät, olet pirteä kuin hyppykirppu / peipponen / olisit juuri uinut jääkylmässä vedessä tms.”