Lasten tunnetaidot ja mielikuvaharjoittelu

Kaikenlaisia tunteita

Teeman harjoitteet tasoittain:

 

 

Lasten mielikuvaharjoittelu ja tunnetaidot:

 

Mielikuvaharjoittelun valmiudet:

Mielikuvaharjoittelun perustaidot:

 

Mielikuvaharjoittelun huipputaidot:

Kaikenlaisia tunteita

 

Ohjeita

  • Harjoite toteutetaan lajiharjoittelun yhteydessä.
  • Tarvitaan iso paperi ja tussikynä

 

Tavoitteet

  • Tavoitteena on harjoitella tunteiden ja olotilojen huomaamista ja tunnistamista
  • Tavoitteena on, että lapset myös huomaavat kaikenlaisten tunteiden ja olojen olevan sallittuja.

 

Suoritusohjeet

  1. Kirjoita ennen harjoitusta isolle paperille erilaisia tunteita ja olotiloja, joita ajattelet lasten voivan kokea harjoitusten aikana. Esimerkkejä voisivat olla: iloinen, innostunut, hämmästynyt, surullinen, pelokas, ärsyyntynyt, vihainen tai harmistunut, pirteä, väsynyt, utelias, kiinnostunut. Lisää ja monipuolista tunteiden ja olotilojen listaa lasten iän ja kokemuksen kasvaessa.
  2. Pyydä lapsia tarkkailemaan itseään harjoituksen aikana ja kertomaan ääneen, jos he kokevat jonkin tunteen ja olotilan, joka on kirjoitettu paperille.
  3. Käykää läpi tunteet ja olotilat, jotka paperilla ovat, jolloin lapset oppivat vähitellen tietämään, miltä ne voisivat itselläkin tuntua.
  4. Aina kun joku lapsista kertoo kokevansa jotain tunnetta tai olotilaa, käy merkitsemässä merkki kyseisen tunteen kohdalle paperille.
  5. Muistuta lapsia tehtävästä säännöllisin väliajoin koko harjoituksen ajan.
  6. Harjoituksen lopuksi kokoontukaa tarkastelemaan, minkälaisia tunteita ja olotiloja harjoituksen aikana on koettu. Laskekaa, mitä olotilaa on koettu eniten, seuraavaksi eniten, vähiten jne. Käytä tämä tilaisuus hyödyksesi jutellaksesi siitä, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja. Kaikki ihmiset ovat välillä vihaisia ja surullisia. Tärkeää on se, että sen voi kertoa ja muut ihmiset voivat auttaa niin, että tunne on kestettävissä eikä sen seurauksena tule tehtyä mitään hassusti.