Mielikuvaharjoittelun perustaidot

Harjoite 5: Kuvan käyttö mielikuvaharjoituksessa

Kuvan käyttö mielikuvaharjoituksessa

 

TAVOITTEET JA HYÖDYT

 • Harjoitus on esimerkki siitä, miten kuvana nähtyä tai huippuosaajan suorittamaa mallisuoritusta voidaan käyttää mielikuvaharjoittelussa apuna.
 • Harjoitus on tehokas mielikuvaharjoittelun perusharjoitus, jonka avulla urheilija voi saavuttaa nopeasti paljon laadukkaita suoritustoistoja mielikuvissa.
 • Harjoitus sopii myös
  1. uudempien suoritusten
  2. suoritusten, joita urheilija pelkää
  3. suoritusten, joiden virheiden korjaamisen kanssa urheilijalla on ongelmia harjoittamiseen.

 

AJANKÄYTTÖ JA TOISTOT

 • Harjoitukseen kuluu aikaa 10-30 minuuttia riippuen valittujen suoritustoistojen määrästä.
 • Harjoitusta voidaan toistaa yhä uudelleen.

 

TILA JA VÄLINEET

 • Harjoitusta varten tarvitaan harjoiteltavasta liikkeestä tai suorituksesta jokin mahdollisimman täydellinen mallisuoritus joko kuvana tai jonkun toisen, suorituksen erittäin hyvin osaavan urheilijan suorittamana.
 • Riippuen siitä, käytetäänkö kuvaa vai mallisuoritusta, suoritetaan harjoitus tilassa jossa on kuvankatselumahdollisuus tai lajin tiloissa, joissa mallisuoritukset voidaan näyttää.

 

SUORITUSOHJEET

 • Harjoitus rakennetaan seuraavalla tavalla:
  1. Urheilija katsoo huippusuorituksen nauhalta tai huippuosaajan suorittamana 10-30 kertaa peräkkäin. Urheilijaa ohjataan ja ohjeistetaan nauttimaan hienon suorituksen katsomisesta, vaikuttumaan siitä, kuinka hyvä suoritus on ja katsomaan suorituksia kiinnostuneena. Tämän tarkoitus on ohjata urheilijaa pois siitä, että hän vertailisi suoritusta itseensä tai arvostelisi sen avulla omaa suoritustaan.
  2. Pyydä urheilijaa nyt tekemään itse itsenään sama suoritus mielikuvissa 1-5 kertaa riippuen siitä, kuinka hyvin mielikuvan tuottaminen onnistuu. Jos suoritus ei onnistu, pyydä urheilijaa lopettamaan mielikuva, kelaamaan se takaisin ja heittämään se taivaan tuuliin. Voidaan myös siirtyä suorittamaan ulkoista mielikuvaa, jos urheilijan sisäinen mielikuva ei ole riittävän laadukas. Mitä paremmin mielikuvasuoritus sujuu, sitä enemmän niitä voi tehdä.
  3. Tämän jälkeen urheilija katsoo jälleen huippusuoritusta nauhalta tai huippuosaajan tekemänä 10-30 kertaa.
  4. Sitten pyydä urheilijaa tekemään itse mielikuvissaan täydellinen suoritus 1-10 kertaa.
  5. Lopettakaa harjoitus niin, että urheilija katsoo vielä muutaman kerran huippusuorituksen nauhalta tai huippuosaajan suorittamana nauttien lajista ja siitä fiiliksestä, että itse osaa ja tulee koko ajan osaamaan yhä paremmin tehdä vastaavia suorituksia.

 

VINKKEJÄ!

 • Jos vain mahdollista, eräs hyvä lisä edellä kuvattuun harjoitukseen on se, että urheilija katsoo lisäksi nauhalta omaa onnistunutta suoritustaan kyseisestä liikkeestä tai suorituksesta. Tämä vahvistaa itseluottamusta ja uskoa siihen, että taitavuus on jo lähellä.

 

TULOSTA OHJEET/LOMAKKEET MUKAAN HARJOITUKSIIN: