Mielikuvaharjoittelun perustaidot

Ryhmäversio: Kuvan käyttö mielikuvaharjoituksessa

Ryhmäversio: Kuvan käyttö mielikuvaharjoituksessa

 

Tavoitteet:

 • Harjoitus on esimerkki siitä, miten kuvana nähtyä tai huippuosaajan suorittamaa mallisuoritusta voidaan käyttää mielikuvaharjoittelussa apuna.
 • Harjoitus on tehokas mielikuvaharjoittelun perusharjoitus, jonka avulla urheilija voi saavuttaa nopeasti paljon laadukkaita suoritustoistoja mielikuvissa.
 • Harjoitus sopii myös
  1. uudempien suoritusten harjoitteluun
  2. suoritusten, joita urheilija pelkää, harjoitteluun
  3. suoritusten, joiden virheiden korjaamisen kanssa urheilijalla on ongelmia, harjoittamiseen.

 

Suoritusohjeet:

Harjoitus rakennetaan seuraavalla tavalla:

 1. Urheilija katsoo huippusuorituksen nauhalta tai huippuosaajan suorittamana 10-30 kertaa peräkkäin. Urheilijaa ohjataan ja ohjeistetaan nauttimaan hienon suorituksen katsomisesta, vaikuttumaan siitä, kuinka hyvä suoritus on ja katsomaan suorituksia kiinnostuneena. Tämän tarkoitus on ohjata urheilijaa pois siitä, että hän vertailisi suoritusta itseensä tai arvostelisi sen avulla omaa suoritustaan.
 2. Pyydä urheilijaa nyt tekemään itse sama suoritus mielikuvissa 1-5 kertaa riippuen siitä, kuinka hyvin mielikuvan tuottaminen onnistuu. Jos suoritus ei onnistu, pyydä urheilijaa lopettamaan mielikuva, kelaamaan se takaisin ja heittämään se taivaan tuuliin. Mitä paremmin mielikuvasuoritus sujuu, sitä enemmän niitä voi tehdä.
 3. Tämän jälkeen urheilija katsoo jälleen huippusuoritusta videolta tai huippuosaajan tekemänä 10-30 kertaa.
 4. Sitten pyydä urheilijaa tekemään itse mielikuvissaan täydellinen suoritus 1-10 kertaa.
 5. Lopettakaa harjoitus niin, että urheilija katsoo vielä muutaman kerran huippusuorituksen nauhalta tai huippuosaajan suorittamana nauttien lajista ja siitä fiiliksestä, että itse osaa ja tulee koko ajan osaamaan yhä paremmin tehdä vastaavia suorituksia.