Mielikuvaharjoittelun valmiudet

Harjoite 4: Mielikuvien elävöittäminen – käytännön vinkkejä lajiharjoitusten yhteyteen

Mielikuvien elävöittäminen – käytännön vinkkejä lajiharjoitusten yhteyteen

 

TAVOITTEET JA HYÖDYT

  • Harjoitukset auttavat urheilijoita harjoittamaan kykyä tuottaa mielikuvia.
  • Harjoitukset kehittävät urheilijan taitavuutta tuottaa eläviä ja todenmukaisia mielikuvia.
  • Harjoitukset myös auttavat urheilijoita ja valmentajia omaksumaan mielikuvaharjoittelun tavalliseksi osaksi lajiharjoituksia.

 

AJANKÄYTTÖ JA TOISTOT

  • Harjoitukset toteutetaan lajisuoritusten yhteydessä.
  • Yhden harjoituksen kesto 1-3 minuuttia.
  • Toistoja voidaan tehdä yhä uudelleen, kunnes urheilijat ovat valmiita siirtymään vaativampiin harjoitteisiin.

 

TILA JA VÄLINEET

  • Harjoitukset suoritetaan lajiharjoitusten yhteydessä.
  • Ei välineitä

 

SUORITUSOHJEET

  • Lue läpi alla esitellyt vinkit, ja tulosta ne halutessasi kirjallisina mukaan lajiharjoituksiin toteuttaaksesi ne itse urheilijana tai urheilijoillesi.

 

VINKKI 1:     HARJOITUSPAIKAN KUVITTELU

Pyydä urheilijat esimerkiksi alkuverryttelyn yhteydessä tai jonain muuna sopivana hetkenä istumaan hetkeksi alas. Pyydä heitä sulkemaan silmänsä ja kuvittelemaan mielessään harjoitustila, jossa harjoitusta juuri suoritetaan. Pyydä heitä kuvittelemaan mahdollisimman tarkasti, mitä asioita tilassa on, mitä ääniä kuuluu, onko tilassa hajuja? Anna urheilijoille lupa avata silmät muutaman kerran, jos he haluavat tarkistaa, mitä kaikkea ympärillä itse asiassa on. Auta urheilijoita eläviin, sisäisiin mielikuviin kysymällä vielä uudestaan, mitä he näkevät, mitä kuulevat ja keitä ihmisiä tilassa on. Päätä harjoitus pyytämällä urheilijoita tuntemaan itsessään hyvä harjoitusfiilis ja innostunut ilmapiiri ja avaamaan silmät, kun se onnistuu.

Kun harjoitus on tehty muutaman kerran harjoitusten yhteydessä, sen voi hyvin antaa urheilijoille kotitehtäväksi, jolloin urheilijat palaavat mielikuvissaan harjoituspaikkaan vaikkapa bussissa tai kotona. Näin harjoitus muuttuu myös hieman vaativammaksi.

VINKKI 2:      MIELIKUVIEN HALLINTA JA ELÄVYYS

Ohjeista urheilijat harjoittamaan mielikuviensa hallintaa ja elävyyttä seuraavasti: Kun urheilija odottaa vuoroaan tai muuten pysähtyy hetkeksi harjoituksen aikana ja näkee toisen urheilijan suorituksen, pyydä häntä katsomaan toisen suoritus ja kuvittelemaan sen jälkeen mielessään sama tilanne muuttaen sitä seuraavin tavoin:

a)    Kuvittele tilanne uudelleen mielikuvissa niin, että se tapahtuisi selvästi kauempana kuin oikeasti.
b)   Kuvittele tilanne uudelleen mielikuvissa niin kuin se näkyisi mustavalkoisena.
c)    Kuvittele tilanne uudelleen mielikuvissa niin kuin se tapahtuisi ensin selvästi hitaammin kuin oikeasti ja sitten nopeammin kuin oikeasti.

 

TULOSTA OHJEET/LOMAKKEET MUKAAN HARJOITUKSIIN: