Lasten motivaatio ja tavoitteet: Harjoite 9: Arvataan tavoitteita

Teeman harjoitteet tasoittain prosesseina:

Tavoitteenasettelun valmiudet:

Tavoitteenasettelun perustaidot:

Tavoitteenasettelun huipputaidot:

Lasten motivaation ja tavoitteenasettelun harjoitteet:

Arvataan tavoitteita

 

TAVOITTEET JA HYÖDYT

 • Harjoite antaa valmentajalle tietoa siitä, minkälaisia toiveita ja tavoitteita lapsi itse asettaa harjoittelulleen ja harjoitukselle.
 • Lasten motivaatio pysyy yllä ja kehittyy, kun he saavat itse kokemuksia omaan harjoitteluun vaikuttamisesta ja siitä, että heitä kuunnellaan.
 • Harjoite auttaa myös lasten ja valmentajan vuorovaikutuksen lisäämisessä.

 

AJANKÄYTTÖ JA TOISTOT, VÄLINEET

 • Harjoite voidaan toteuttaa kuinka usein tahansa osana lajiharjoitusta.
 • Mielellään kyniä ja paperia

 

SUORITUSOHJEET

 1. Pyydä lapsia miettimään, ja jos he osaavat kirjoittaa, kirjoittamaan paperille yksi tärkein tavoite, joka heillä on alkavaa harjoitusta ajatellen.
 2. Kirjaa samalla tai etukäteen itse jokaiselle lapselle jokin tavoite. Voit joko pohtia, mikä tavoite sinusta olisi tärkeä lapselle juuri silloin, tai voit miettiä, minkälaisen tavoitteen lapsi haluaisi ja saattaisi kirjoittaa omaan paperiinsa.
 3. Kun olette kaikki valmiita, vertailkaa, oliko valmentajan ajattelema tavoite sama vai eri, kuin se, minkä lapsi laittoi!
 4. Valitkaa kyseiseen harjoitukseen lapsen asettama tavoite, ja sopikaa, että otatte valmentajan tavoitteen sitten seuraavalla kerralla, jos se oli eri kuin lapsella.
 5. Muuntele harjoitusta tarpeen mukaan. Jos esimerkiksi valmennat isoa ryhmää tai joukkuetta, pyydä lapsia asettamaan tavoitteita pienissä ryhmissä ja toteuttakaa vuoroharjoituksissa pienryhmien tavoitteet.
 6. Keskustele toki tarvittaessa lapsen kanssa, jos hänen tavoitteensa ovat jollain tavoin esimerkiksi liian suuria tai liian pieniä tai muulla tavoin hankalia.
 7. Harjoitteen voi myös tehdä samanlaisena koskien pidemmän aikavälin tavoitteita. Arvatkaa siis, ovatko lasten ja valmentajan ajatukset siitä, mitä esimerkiksi kuukauden tai puolen vuoden aikana jouluun tai kesään mennessä olisi kiva oppia tai tehdä!