Tunteiden hallinnan ryhmäversio

Harjoite: Liukuminen tunnetiloista toisiin

Teeman harjoitteet tasoittain prosesseina:

 

 

Lasten tunnetaidot ja mielikuvaharjoittelu

 

Tunteiden hallinnan valmiudet:

 

Tunteiden hallinnan huipputaidot:

Liukuminen tunnetiloista toisiin

 

Tavoitteet

  • Tunnistaa omia keinoja siirtyä tietoisesti tunnetilasta toiseen.

 

Suoritusohjeet

Aloittakaa keskustelemalla tunteiden tietoisen saavuttamisen merkityksestä esimerkiksi seuraavasti:

”Kun harjoittelee tietoisesti vaihtamaan tunnetilaansa, on paljon valmiimpi onnistumaan tunnetilan vaihtamisessa myös silloin, kun tilanne on hankalampi ja suorituksen onnistuminen voi riippua siitä, onnistuuko rauhoittumaan tai latautumaan uudestaan. Harjoittelemme tulevan harjoituksen avulla tunnetilan vaihtamista tietoisesti.”

  1. Urheilijat asettuvat mukavasti istumaan tai harjoituksen voi tehdä tarvittaessa myös seisten.
  2. Harjoitus aloitetaan rauhoittumalla jne keskittymällä hetkeksi omaan hengitykseen. Anna samalla ohjeet urheilijoille esimerkiksi seuraavasti.

”Sanon kohta erilaisia tunteita. Teidän tehtävänänne on pyrkiä saavuttamaan kyseinen tunnetila jollain tavalla. Aina kun sanon uuden tunteen, pyrkikää vaihtamaan tunnetila edellisestä seuraavaan. Aloitetaan.”

  1. Urheilijoille kerrotaan ensimmäiset kaksi-kolme tunnetilaa pitäen noin minuutin mittainen tauko tunnetilojen välissä. Ensimmäiset kolme tunnetilaa voisivat olla: iloinen, ärsyyntynyt ja pirteä.
  2. Kun kolme tunnetilaa on käyty läpi, keskeytetään harjoitus hetkeksi ja keskustellaan hetki siitä, millä kaikilla erilaisilla tavoilla urheilijat pyrkivät vaihtamaan tunnetilaa ja kuinka hyvin se onnistuu.
  3. Jatketaan sitten vielä muilla tunnetiloilla, esimerkiksi: surullinen, innostunut, väsynyt/raukea, vihainen, hämmästynyt, taistelutahtoinen, pelokas, rohkea jne.
  4. Harjoitustoistojen lisääntyessä urheilijoille voidaan valita yhä enemmän ja vaikeammin saavutettavissa olevia sekä lajinomaisia tunnetiloja saavutettaviksi.