Keskittymisen valmiudet

Harjoite 5: Keskity hengitykseen

Teeman harjoitteet tasoittain:

Lasten harjoitteet

Keskittymisen valmiudet

Keskittymisen perustaidot

Keskittymisen huipputaidot

Keskity hengitykseen

 

TAVOITTEET JA HYÖDYT

 • Hengitykseen keskittyminen on tehokas harjoitus, joka harjoittaa keskittymistaitojen lisäksi myös taitoa tunnistaa kehon tila ja vaikuttaa siihen.
 • Urheilija voi oppia käyttämään hengitykseen keskittymistä tukena monenlaisissa harjoitus- ja kilpailutilanteissa, jotka vaativat tavanomaista tarkempaa keskittymistä tai tilanteen hallintaa.

AJANKÄYTTÖ JA TOISTOT

 • Harjoitus kestää n. 2 - 5 minuuttia, ja se voidaan suorittaa lajiharjoituksen yhteydessä.
 • Harjoitusta voidaan toistaa rajattomasti.

TILA JA VÄLINEET

 • Harjoitus voidaan suorittaa lajiharjoittelun tilassa.
 • Ei välineitä

SUORITUSOHJEET

 1. Urheilijat asettuvat mukavasti istumaan tai johonkin muuhun asentoon tilanteen mukaan.
 2. Silmät pidetään auki harjoituksen ajan. Myöhemmin voi kokeilla myös niin, että silmät suljetaan.
 3. Huomio suunnataan omaan hengitykseen, minkä jälkeen keskitytään havaitsemaan, minkälaisella rytmillä oma hengitys tapahtuu.
 4. Urheilijoita pyydetään laskemaan hengityksiään niin, että sisään- ja uloshengitys ovat aina yhteensä yksi. Huomio ei suuntaudu mihinkään muuhun kuin hengityksien laskemiseen. Aina jos huomaa ajatuksien lähtevän harhailemaan, suunnataan huomio heti uudelleen hengityksien laskemiseen. Urheilija jatkaa laskemista, kunnes on päässyt kymmeneen hengitykseen. Silloin voi lopettaa harjoituksen, mutta täytyy odottaa aivan hiljaa, kunnes kaikki ovat lopettaneet.
 5. Kun urheilijat ovat harjoitelleet harjoitusta jonkin aikaa, voidaan vaadittua hengitysten lukumäärää nostaa. Lisäksi lisätään sääntö, jonka mukaan tulee aina aloittaa alusta, jos keskittyminen herpaantuu ennen kuin on päässyt sovittuun määrään hengityksiä.

 

VINKKEJÄ!

 • Muistuta urheilijoita harjoituksen omaksumisen jälkeen siitä, että hengityksien laskeminen voi olla hyvä keino rauhoittaa tilanne, jos on jostain syystä hermostunut tai jännittynyt. Näin ne urheilijat, jotka kokevat hengitykseen keskittymisen itselleen hyväksi keinoksi, oppivat nopeasti käyttämään joko hengityksien laskemista tai esimerkiksi uloshengittämistä pikaisena keinona palauttaa hyvä keskittyneisyys.

 

TULOSTA OHJEET/LOMAKKEET MUKAAN HARJOITUKSIIN: