Tervetuloa harjoittelemaan!

Tavoitteena tässä harjoituksessa on:

 • Harjoitella suhtautumaan virheisiin oppimiskokemuksina ja korvaamattomina tiedonlähteinä – niistä on hyötyä ja virheitä saa tehdä.

Vertaile mielessäsi esimerkiksi koripallo- tai tennisottelua vaikkapa tanssiesitykseen. Ne ovat erilaisia siinä, mitä virheet merkitsevät: tanssiesityksessä voidaan pyrkiä ikään kuin täydelliseen, virheettömään suoritukseen. Sen sijaan tennisottelua ei ole, ellei koko ajan jompikumpi pelaaja tee virhettä.

Minkälainen sinun ympäristösi on tässä mielessä – mitä virheet merkitsevät siinä ja minkälaisen merkityksen sinä annat virheille?

Suoritusohjeet

 • Aloita pohdiskelemalla, saako mielestäsi tehdä virheitä vai ei. Pohdi:
  1. Miten yleensä ajattelet ja reagoit, kun teet jonkin virheen tai mokan?
  2. Suhtaudutko eri tavoin omiin ja muiden virheisiin, mitä ajattelet, kun joku muu tekee virheen tai mokan?
  3. Mitä hyötyä virheistä mielestäsi on?
 • Sovi itsesi kanssa, että alat sinnikkäästi harjoitella virheiden sietämisen rutiinia, joka tukee sinua vahvistamaan itseluottamustasi ja suhtautumaan virheisiin sellaisella tavalla, joka auttaa sinua parhaiten niin voimaan kuin suoriutumaan hyvin!
 • Kun koet tekeväsi virheen tai epäonnistuvasi jossain ja olet harmissasi, ajattele alla olevan rutiinin mukaisesti.
 • Kun olet harjoitellut jonkin aikaa, tarkastele, alkaako virheisiin suhtautuminen olla helpompaa ja mikä vaikutus sillä on itseluottamuksen kokemuksiin.
 • Jatka harjoittelua!
 • Rutiini:
  1. Pohdi, mikä virhe tai epäonnistuminen sinua harmittaa.
  2. Muistuta itsellesi, että on ok, että virhe tai epäonnistuminen harmittaa.
  3. Muistuta itseäsi, että kaikille tapahtuu virheitä! Mitä menestyneempi ja taitavampi ihminen, sitä enemmän hän on tehnyt virheitä ja sitä paremmin hän yleensä aina osaa suhtautua tekemiinsä virheisiin oppimiskokemuksina!
  4. Mieti, mitä hyötyä kyseisestä virheestä tai epäonnistumisesta voisi olla: mitä sen avulla tiedetään, mitä sen avulla osataan tehdä toisin ja tästä eteenpäin?
  5. Lopuksi pohdi, mitä hyvää kokonaissuorituksessa tai tilanteessa kuitenkin oli? Asioissa on aina monta näkökulmaa, jos osaa etsiä ne!

Hienoa, virheiden sietäminen ja epäonnistumisista palautuminen ovat oikeastaan niitä oleellisimpia taitoja, joita oman itseluottamuksen ja hyvinvoinnin eteen kannattaa harjoitella ja tavoitella!

Voit huomioida, kuinka:

 • Kun paine virheiden tekemisestä poistuu, onnistumisen todennäköisyys suurenee.
 • Suhtaudut vähitellen virheisiin luonnollisina asioina, jolloin opit virheistä helpommin ja enemmän.
 • Itseluottamus ja suorituskyky eivät heilahtele yhtä helposti virheiden seurauksena.
 • Alat olla itsestäsi ylpeä, kun huomaat, että olet taitava virheiden hyväksyjä ja niistä selviytyjä – voit alkaa opettaa tätä olennaista ihmisen hyvinvointiin ja suoriutumiseen liittyvää taitoa muillekin. Kyse ei olekaan siitä, kuka tekee vähiten virheitä vaan siitä, kuka osaa suhtautua virheisiinsä hyvillä tavoilla!
Sportfocus Urheilijan psykoterapia_431996716

Jatka nyt viimeisenä esiteltävään harjoitteeseen, jonka avulla voit suunnitella ja kerrata, miten ylläpidät itseluottamuksen kokemuksesi tilanteessa kuin tilanteessa!