Tavoitteet

  • Harjoitella suhtautumaan niin yksilönä kuin ryhmänä tai joukkueena virheisiin oppimiskokemuksina ja korvaamattomina tiedonlähteinä – niistä on hyötyä ja virheitä saa tehdä.

Suoritusohjeet

  1. Keskustellaan siitä, saako urheilijoiden mielestä tehdä virheitä vai ei. Mitä hyötyä virheistä on?
  2. Sovitaan, että harjoitellaan seuraavanlainen virheiden sietämisen rutiini, jota harjoitusryhmässä aina käytetään.
  3. Kun urheilija kokee epäonnistuvansa jossain tai on turhan harmissaan jostain tekemästään virheestä, hän keskustelee hetken valmentajan tai harjoituskaverin kanssa alla olevan rutiinin mukaisesti.
  4. Kun harjoittelua on suoritettu jonkin aikaa, tarkastellaan yhdessä, alkaako virheisiin suhtautuminen olla helpompaa ja mikä vaikutus sillä on itseluottamuksen kokemuksiin.

 

  1. Kerrotaan, mikä virhe tai epäonnistuminen harmittaa.
  2. Pohditaan yhdessä, että on ok, että virhe tai epäonnistuminen harmittaa.
  3. Muistutellaan mieleen, että kaikille tapahtuu virheitä!
  4. Mietitään, mitä hyötyä kyseisestä virheestä tai epäonnistumisesta voisi olla: mitä sen avulla tiedetään, mitä sen avulla osataan tehdä toisin ja tästä eteenpäin?
  5. Lopuksi pohditaan, mitä hyvää kokonaissuorituksessa kuitenkin oli.

HUOMIO! Suurimmat menestyjät ovat yleensä aina ehtineet tehdä myös eniten virheitä.

Voit huomata kuinka:

  • Kun paine virheiden tekemisestä poistuu, onnistumisen todennäköisyys suurenee.
  • Urheilijat suhtautuvat virheisiin luonnollisina asioina, jolloin he oppivat virheistään helpommin ja enemmän.
  • Urheilijoiden itseluottamus ja suorituskyky eivät heilahtele yhtä helposti virheiden seurauksena.
beachvolley
shutterstock_82074565

Harjoitteen lyhyt kuvaus:

Tavoitteena on opetella suhtautumaan virheisiin oppimiskokemuksina, jolloin virheet eivät heilauttele itseluottamusta niin voimakkaasti eivätkä aiheuta epäonnistumisen pelkoa.

Harjoitteessa opetellaan valmentajan johdolla virheisiin suhtautumiseksi uusi rutiini, jota käytetään aina, jos tuntuu, että virhe tai muu vastoinkäyminen turhauttaa tai harmittaa liikaa.

 

Pohdiskele ja vastaa alla oleviin kysymyksiin saadaksesi harjoittelusta jatkossakin maksimaalisen hyödyn ja kerrataksesi, mitä olet saanut:

 

  1. Minkälaisia myönteisiä vaikutuksia olet huomannut harjoitteen toteuttamisen tuloksena itsessäsi tai valmennettavissasi?
  2. Ota pohdinnoissasi huomioon tekemienne toistojen määrä – oletteko kokeilleet vasta ensimmäisen tai muutaman kerran, vai oletteko jo päässeet tarkastelemaan vaikutuksia ja tuloksia pidemmällä ajalla, kymmenien toistojen jälkeen?
  3. Miten aiot tai aiotko hyödyntää tätä harjoitetta jatkossa? Jatkatko samalla tavoin tai voitko kenties muuntaa sitä vielä enemmän juuri omaan valmennustapahtumaasi tai lajiisi soveltuvaksi?