Itseluottamusmerkit
- Aloitus ja ohjeet
- Tietoiskut
- Harjoitteiden lyhyet kuvaukset
- Harjoite: Vahvuuksien kirjaaminen
- Harjoite: Onnistumisen elämysten uudelleen kuvittelu
- Harjoite: Kysymyksiä ja keskusteluja itsetuntemuksesta ja itseluottamuksesta
- Harjoite: Itseluottamuksen kehittäminen
- Harjoite: Itseluottamus syntyy virheitä sietämällä
- Harjoite: Itseluottamusmerkit
- Lisämateriaali: Itseluottamuksen kehittämisen muistilista
Tavoitteet
- Urheilijat oppivat nopeita suoritustilan hallinnan keinoja kilpailutilanteisiin.
- Urheilijat harjoittelevat ylläpitämään itseluottamuksen kokemuksen kilpailun aikana tapahtumista riippumatta.
Urheilijoiden on tärkeää tietää ja oivaltaa, että kellään ihmisellä tai urheilijalla itseluottamus ei ole jatkuvasti huipputasolla, vaan itseluottamuksen kokemus vaihtelee meillä kaikilla hetkestä toiseen. Se, että urheilija kokee kilpailun jossain vaiheessa itseluottamuksen laskua, ei siis ole merkki huonosta itseluottamuksesta. Oleellista on vain se, kuinka nopeasti urheilija osaa nostaa itseluottamuksen jälleen tarvittavalle tasolle, jotta suoritus ei häiriinny.
Suoritusohjeet
- Aloitetaan sillä, että urheilijat kokeilevat, minkälaiset eleet, ilmeet, asennot tai muut kehoon liittyvät tekijät vaikuttavat omaan itseluottamuksen kokemukseen sitä nostaen.
- Itseluottamukseen vaikuttavat keholliset toimet ovat yksilöllisiä, ja onkin tärkeää, että jokainen urheilija etsii juuri sellaiset toimet, jotka toimivat juuri hänelle.
- Jaetaan ryhmässä urheilijoiden keksimiä keinoja, joita muutkin voivat kokeilla.
- Kun urheilijat ovat kokeilleet, minkälaiset toimet itsellä tuntuisivat vaikuttavan itseluottamuksen kokemuksen nousemiseen, he valitsevat yhdestä kolmeen asiaa, joita he alkavat harjoitella ja käyttää.
- Jatkossa kun urheilija kohtaa tilanteen, jossa hän huomaa itseluottamuksen kokemuksen jostain syystä laskevan, käyttää hän välittömästi näitä valitsemiaan keinoja nostaakseen itseluottamuksen taas kohdilleen.
Esimerkkejä ”itseluottamusmerkeistä” voisivat olla:
- Leuan nostaminen ylös
- Ryhdin parantaminen
- Itsevarma hymy
- Käsien asettaminen puuskaan ja rinnan röyhistäminen
- Syvään hengittäminen ja itsevarman olon leviämisen tunne kehoon
- Käsien puristaminen nyrkkiin samalla kun kokee itseluottamuksen tunteen.
Voit huomata kuinka:
- Urheilijat oppivat hyödyntämään kehon viestejä tunnetilan ylläpitämiseksi ja muuttamiseksi.
- Urheilijat työskentelevät tietoisesti ylläpitääkseen itseluottamuksen kokemuksen tai nostaakseen sen ylös, jos se heilahtelee.


Harjoitteen lyhyt kuvaus:
Tavoitteena on oppia, minkälaiset kehon merkit itsellä viestittävät itseluottamuksesta, ja käyttää näitä merkkejä itseluottamuksen tunteen korjaamiseksi aina tarvittaessa.
Harjoitteessa urheilijat kokeilevat, mitkä itseluottamusmerkit ovat itselle sopivia. Kun merkit ovat löytyneet niitä harjoitellaan ja käytetään aina kun itseluottamus tarvitsee jostain syystä vahvistusta.
Pohdiskele ja vastaa alla oleviin kysymyksiin saadaksesi harjoittelusta jatkossakin maksimaalisen hyödyn ja kerrataksesi, mitä olet saanut:
- Minkälaisia myönteisiä vaikutuksia olet huomannut harjoitteen toteuttamisen tuloksena itsessäsi tai valmennettavissasi?
- Ota pohdinnoissasi huomioon tekemienne toistojen määrä – oletteko kokeilleet vasta ensimmäisen tai muutaman kerran, vai oletteko jo päässeet tarkastelemaan vaikutuksia ja tuloksia pidemmällä ajalla, kymmenien toistojen jälkeen?
- Miten aiot tai aiotko hyödyntää tätä harjoitetta jatkossa? Jatkatko samalla tavoin tai voitko kenties muuntaa sitä vielä enemmän juuri omaan valmennustapahtumaasi tai lajiisi soveltuvaksi?
Ihmisessä vaikuttavat joka hetki kolme ulottuvuutta: keho, tunteet ja ajatukset. Urheilija voi pyrkiä vaikuttamaan itseensä minkä tahansa näistä kautta! Esimerkiksi kun keho tuntuu hyvältä, ajatuksetkin ovat selkeät. Urheilija voi siis joko selkeyttää ajatuksiaan tai rauhoittaa kehoaan, kumpi vain on hänelle helpompi tapa!
- Aloitus ja ohjeet
- Tietoiskut
- Harjoitteiden lyhyet kuvaukset
- Harjoite: Vahvuuksien kirjaaminen
- Harjoite: Onnistumisen elämysten uudelleen kuvittelu
- Harjoite: Kysymyksiä ja keskusteluja itsetuntemuksesta ja itseluottamuksesta
- Harjoite: Itseluottamuksen kehittäminen
- Harjoite: Itseluottamus syntyy virheitä sietämällä
- Harjoite: Itseluottamusmerkit
- Lisämateriaali: Itseluottamuksen kehittämisen muistilista