Tavoitteet

  • Tarkistaa, että kaikki on tehty, mikä on mahdollista, jolloin voi odottaa kisan tai pelin alkua luottavaisin mielin.
  • Oppia tarvittaessa lisää itsetuntemusta ja/tai keinoja, joilla valmistautumistaan voi vieläkin kehittää paremmaksi.
  • Lisätä vuorovaikutusta urheilijoiden ja valmentajien välillä.

Suoritusohjeet

  1. Tutustu tarkistettavien asioiden listaan alla ja valitse niistä yksi, monta tai kaikki, joista haluat keskustella urheilijoidesi kanssa.
  2. Noin viikosta pariin päivään ennen kilpailua pyydä urheilijoitasi pohtimaan itse, keskustelemaan esimerkiksi pareittain tai kertomaan ryhmissä sinulle ajatuksiaan liittyen lähiaikoina tapahtuvaan kilpailuun.
  3. Jos jokin kohta tuntuu vielä aiheuttavan epävarmoja ajatuksia tai tunteita, keskustelkaa erityisesti niistä hetki ryhmissä tai tarpeen mukaan jopa urheilijan kanssa kahden kesken.

Vähän ennen kilpailua tarkistettavia asioita:

  1. Millä fiiliksellä urheilija / joukkue odottaa kisaa/peliä? Onko fiilis sellainen, että se todennäköisesti tukee hyvää suoriutumista?
  2. Minkälainen merkitys kyseisellä kilpailulla/pelillä on urheilijan mielessä? Kuinka tärkeä se on?
  3. Miten valmentaja ja harjoituskaverit voivat valmentaa, antaa palautetta ja toimia ennen kilpailua, jotta se auttaa mahdollisimman hyvin urheilijaa/joukkuetta suoriutumaan hyvin, kokemaan itseluottamusta ja nauttimaan kilpailemisesta / pelaamisesta?
  4. Mitkä asiat kyseisessä kilpailussa/pelissä saavat urheilijan odottamaan sitä innolla – minkälaisten asioiden vuoksi on hauskaa mennä kisaamaan/pelaamaan?
  5. Onko jotain sellaisia asioita, jotka huolestuttavat urheilijaa/joukkuetta liittyen tähän kilpailuun? Jos on, voiko jollekin näistä huolista vielä tehdä jotain? Jos ei voi, voisiko huolen hyväksyä, eli antaa sen olla kisan ohi olemassa taka-alalla niin, että se ei vaikuta ainakaan yhtään enempää kuin on välttämätöntä?
  6. Mitkä ovat urheilijan/joukkueen tavoitteet tässä kilpailussa/pelissä? Ovatko tavoitteet monipuoliset ja realistiset?
  7. Mitkä ovat ne tosiasiat ja vahvuudet, joiden vuoksi urheilija voi odottaa pääsevänsä tavoitteisiinsa – missä urheilija on hyvä ja mitä hän on tehnyt hyvin?
  8. Onko urheilijalla/joukkueella tunne, että voi vapautuneesti lähteä kilpailemaan/pelaamaan ilman pelkoa epäonnistumisesta? Jos ei ole, palautetaan mieleen, että virheet kuuluvat urheiluun, ja niistä oppii parhaiten. Ja kun saa tehdä virheitä, niitä tulee vähemmän kuin jos pelkäisi virheitä.
  9. Ovatko palautumisen ja ravinnon tilanteet mahdollisimman hyvät, vai tulisiko niihin vielä panostaa?
  10. Ovatko valmistautumisen rutiinit hyvin käynnissä /mielessä, ja onnistuuko niiden toteutus jatkossakin kilpailun alkamiseen asti suunnitellusti?

Voit huomata kuinka:

  • Urheilijat vapautuvat, kun saavat kertoa ääneen lähestyvään kilpailuun liittyvistä ajatuksistaan.
  • Jos harjoitetta toistetaan säännöllisesti, urheilijat alkavat odottaa sitä tärkeänä rutiinina, joka vaikuttaa myönteisesti kilpailuun liittyviin tunteisiin ja ajatuksiin
  • Urheilijat oppivat vähitellen hoitamaan tärkeitä asioita, jotka vaikuttavat omaan, kaverin tai koko joukkueen onnistumiseen.
  • Kilpailemisesta tulee avoimempi ja tavallisempi asia sellaistenkin urheilijoiden mielessä, joille kilpaileminen on alun perin liian jännittävää tai muita hankalia tunteita aiheuttavaa.
  • Urheilijoiden valmistautuminen tulee yhä täsmällisemmäksi.
jousi
shutterstock_82074565

Harjoitteen lyhyt kuvaus

Tavoitteena on varmistaa, että valmistautuminen sujuu loppuun asti hyvin ja että kaikki mahdolliset asiat on huomioitu, jotka voivat vaikuttaa myönteisesti tai kielteisesti suoriutumiseen ja joihin voi vielä vaikuttaa. Tavoitteena on myös vuorovaikutus urheilijoiden ja valmentajien välillä, joka edesauttaa kilpailuissa/peleissä onnistumista.

Harjoitteessa valmentaja esittää urheilijoille kilpailun suhteen varmistettavia asioita, joista keskustellaan ja joita pohditaan valmentajan valitsemalla tavalla.

 

Pohdiskele ja vastaa alla oleviin kysymyksiin saadaksesi harjoittelusta jatkossakin maksimaalisen hyödyn ja kerrataksesi, mitä olet saanut:

  1. Minkälaisia myönteisiä vaikutuksia olet huomannut harjoitteen toteuttamisen tuloksena itsessäsi tai valmennettavissasi?
  2. Ota pohdinnoissasi huomioon tekemienne toistojen määrä – oletteko kokeilleet vasta ensimmäisen tai muutaman kerran, vai oletteko jo päässeet tarkastelemaan vaikutuksia ja tuloksia pidemmällä ajalla, kymmenien toistojen jälkeen?
  3. Miten aiot tai aiotko hyödyntää tätä harjoitetta jatkossa? Jatkatko samalla tavoin tai voitko kenties muuntaa sitä vielä enemmän juuri omaan valmennustapahtumaasi tai lajiisi soveltuvaksi?