Tavoitteet

  • Urheilija analysoi harjoituksen päätteeksi, mikä sujui harjoituksessa hyvin ja mitä hän haluaa seuraavalla kerralla tehdä vielä paremmin.
  • Urheilijalle jää hyvä mieli harjoituksesta, kun hän muistaa, mikä sujui hyvin ja on samalla tehnyt alustavan suunnitelman sen osalta, miten voi harjoittaa huonommin menneitä asioita.
  • Urheilija saa mahdollisuuden rauhoittua harjoituksen jälkeen lepäämään ja sen jälkeen valmistautua optimaalisesti seuraavaan harjotukseen.

Suoritusohjeet

  • Anna urheilijoille ohjeet harjoitteen toteuttamiseksi: Samalla kun suoritat itsenäistä loppuverryttelyä, mieti rauhassa mielessäsi ensin kaksi asiaa, jotka sujuivat tässä harjoituksessa niin hyvin, että pyrit samanlaisiin suoritukseen myös tulevissa harjoituksissa. Kertaa mielessäsi hyvät suoritukset ja se, miten sait ne aikaan. Ota huomioon myös muut asiat kuin vain fyysinen suoritus: minkälaisella tuulella olit, kuinka pirteä, mihin keskityit jne.
  • Jatka vielä lisäohjeella: Mieti tämän jälkeen vielä kaksi tässä harjoituksessa tapahtunutta asiaa, jotka haluat tehdä seuraavalla kerralla paremmin. Mieti myös, miten voit vaikuttaa siihen, että onnistut jatkossa yhä paremmin. Päätä, millä tavoin aiot toimia kyseisen asian suhteen seuraavalla kerralla. Ota jälleen huomioon myös muut asiat kuin vain esimerkiksi suoritustekniikka – auttaisiko, jos keskittyisit eri tavoin, ajattelisit asiaa jotenkin toisesta näkökulmasta, valmistautuisit paremmin, uskoisit itseesi enemmän tms.
  • Sovi lisäksi urheilijoiden kanssa, että olet valmentajana loppuverryttelyn ajan heidän käytettävissään, jos he haluavat kysyä sinulta mielipidettä tai apua siihen, millä tavoin heidän mielestään huonommin mennyttä asiaa voisi lähteä harjoittamaan tai siihen, mikä kuluneessa harjoituksessa sujui erityisen hyvin.

Harjoitteita toistettuasi, tarkastele, millä tavoin ne ovat vaikuttaneet sinuun valmentajana ja urheilijoihin yksilöinä sekä ryhmänä tai joukkueena!

Mitä teette jatkossa samalla tavoin? Mitä aluat kehittää edelleen?

Harjoitteita voi ja tulee toistaa kymmeniä kertoja. Psyykkinen taitavuus kehittyy samoin kuin lajitaitavuus - harjoittelemalla!

Tutustu halutessasi psyykkisen valmentautumisen teemamateriaaleihin, joista löydät paljon lisää harjoitteita urheilijoiden psyykkisten taitojen ja ominaisuuksien kehittämiseksi osana lajiharjoittelua.

Hienoa, kiitä itseäsi valmentajana ja urheilijoitasi psyykkisen harjoittelun toteuttamisesta!

Kiinnittäkää jatkossakin koko ajan huomiota onnistumisiin niin psyykkisissä kuin fyysisissä taidoissa! Onnistumisen todennäköisyys kasvaa, laatu paranee ja motivaatio säilyy!

shutterstock_38258317