Tervetuloa harjoittelemaan psyykkisiä taitoja ja ominaisuuksia!

 

Ohjeita valmentajalle ja urheilijoille:

 

Starttipaketin harjoitteet tuovat lajiharjoitusten yhteyteen elementtejä, jotka harjoittavat urheilijoiden psyykkisiä taitoja, kuten keskittymistä, itseluottamusta, motivoitumisen taitoa ja kilpailemista.

Harjoitteet on jaettu niin, että ne liittyvät harjoituksen viiteen eri osaan:

  1. Valmistautumiseen
  2. Lämmittelyyn
  3. Lajiharjoitteluun teemalla harjoittelun laatu tai kilpaileminen
  4. Loppuverryttelyyn
  5. Harjoituksen jälkipuintiin.

Harjoituksen osa, johon harjoite liittyy, näkyy alla olevista harjoitteiden kuvauksista.

Valitkaa harjoitteita ja toteuttakaa niitä joko järjestyksessä tai esimerkiksi sen perusteella, mitä harjoituksen osaa tai psyykkistä taitoa haluatte sillä hetkellä harjoittaa.

Harjoitteet:
  • Harjoite 1: Valmistautuminen: Harjoituksen tavoitteenasettelu
  • Harjoitus 2: Lämmittely: Harjoitukseen virittäytyminen
  • Harjoite 3: Lajiharjoittelu: Laatu: Motivoitumisharjoitus
  • Harjoite 4: Lajiharjoittelu: Kilpaileminen: Kilpailemisen harjoittelu
  • Harjoite 5: Loppuverryttely: Itseluottamuksen tarkastus harjoituksen lopuksi
  • Harjoite 6: Jälkipuinti: Onnistumisen jälkipuinti

Psyykkinen valmennus yhdistyy luonnollisesti lajiharjoitteluun!

  • TrainingFocus -harjoitteiden teho perustuu käytännön työskentelyyn. Käytännön harjoittelun seurauksena teoria-asiatkin ilmenevät urheilijoiden ja valmentajien kokemuksina.
  • Tutustu valmentajana huolellisesti kunkin harjoitteen tavoitteisiin jo ennen kuin toteutatte ja toistatte harjoitetta. Näin lisäät koko ajan urheilupsykologista tietämystäsi siitä, minkälaiset asiat vaikuttavat mitenkin, ja saat samalla todistaa näitä vaikutuksia käytännössä omien valmennettaviesi kanssa.
shutterstock_82074565
  • Tutustukaa rauhassa harjoitteen alussa esitettyihin harjoitteen tavoitteisiin. Ne kertovat, miksi harjoite kannattaa tehdä. Samalla ne ilmaisevat, minkälaisia asioita urheilupsykologiassa ja psyykkisessä valmentautumisessa tavoitellaan ja miksi. Tavoitteet sisäistämällä käyttäjä lisää merkittävästi urheilupsykologista tietopankkiaan.

 

  • Halutessaan voi jatkaa tutustumalla harjoitteiden lyhyisiin kuvauksiin. Niiden avulla saa nopean käsityksen siitä, mitä harjoitellaan ja miksi, miten harjoittelu etenee ja minkälaisia harjoitteita on tarjolla.

 

  • Harjoitteet voidaan suorittaa järjestyksessä, jolloin niistä muodostuu psyykkisten taitojen ja ominaisuuksien kehittämisen pitkäjänteinen prosessi. On myös mahdollista valita harjoitteita yksittäin missä järjestyksessä tahansa sitä mukaa, kun ne tuntuvat soveltuvan tilanteeseen.

 

  • Lajiharjoittelusta kannattaa ottaa rohkeasti se aika, joka harjoitteen toteuttamiseen vaaditaan. Se ei koskaan ole pois lajilta, vaan lisää pidemmällä tähtäimellä laatua ja onnistumisen todennäköisyyttä.

 

  • Yleensä urheilijat ottavat harjoitteet mielenkiinnolla ja ilolla vastaan ja suorastaan vaativat, että niitä tehdään jatkossakin. Ainakin isossa ryhmässä saattaa kuitenkin olla myös sellaisia urheilijoita, jotka eivät heti halua lähteä täysillä mukaan johonkin harjoitteeseen. Tästä ei pidä hätääntyä, ja urheilijoille tulee antaa aikaa tottua uusiin juttuihin. Tärkein motivaation lähde ja osoitus asian tärkeydestä on valmentaja itse. Kun valmentaja uskoo asiaan ja sitkeästi ottaa harjoitteita mukaan lajiharjoitukseen, vähitellen kaikki urheilijat pääsevät mukaan ja myös hyötyminen harjoitteista lisääntyy koko ajan.

 

  • Toistakaa kaikkia harjoituksia yhä uudelleen sopivaksi katsomallanne tavalla. Kun harjoituksia tehdään useasti pieninä paloina, urheilijat saavat mahdollisuuden löytää omia hyviä tapoja. Huomaatte pian, kuinka alatte soveltaa harjoitteita omaan lajiin ja omaan tilanteeseen. Tämä on enemmän kuin toivottua ja sallittua!

 

Inspiroivia valmentajuuden ja

harjoittelun hetkiä!