Tervetuloa harjoittelemaan!

Tavoitteena tässä harjoituksessa on:

  • Kiinnittää huomio kaikenlaisiin hyviin tunteisiin ja ajatuksiin, joita kokee päivän aikana ja erilaisissa itselle tärkeissä tilanteissa.
  • Saavuttaa vähitellen hyvä ymmärrys siitä, minkälaiset tunteet ja ajatukset liittyvät itsellä onnistumiseen, ja hyvään, laadukkaaseen tekemiseen itselle merkityksellisissä tilanteissa.

On taitavaa ja tehokasta osata kääntää huomio päivän ja tilanteiden aikana ilmeneviin hyviin tunteisiin ja ajatuksiin, vaikka toki myös huonompia tunteita ja ajatuksia ilmeneekin aina välissä. Molemmat tunteet ja ajatukset ovat ok, kuten harjoitteissa on todettu, mutta ihmisellä on kuitenkin itsellään valta vaikuttaa siihen, kumpiin, hyviin vai huonoihin, ajatuksiin tietyssä hetkessä nojautuu ja keskittyy enemmän. Harjoittele nyt nojautumista hyviin!

Suoritusohjeet

  1. Voit tehdä harjoitteen joko vain tarkkailemalla ja pohtimalla asioita mielessäsi, tai voit tulostaa itsellesi harjoitelomakkeen ja kirjata havaintojasi siihen. Kirjaaminen usein tehostaa harjoittelun vaikutuksia.
  2. Valitse päivä, jolloin tarkkailet tunteitasi ja ajatuksiasi. Päivä voi olla aivan tavallinen arkipäivä tai päivään voi sisältyä erityisiä, itsellesi tärkeitä tilanteita. Valitse mielellään erilaisia päiviä ja tarkkaile tunteitasi ja ajatuksiasi tämän harjoitteen avulla monta kertaa.
  3. Tarkkaile kaikenlaisia HYVIÄ tunteita ja ajatuksia, joita sinulla herää tarkkailupäivän aikana. Kun niitä ilmenee, kirjaa ne mustiin, jos käytät harjoitelomaketta. Havainnoi myös, millä tavoin silloin suoriudut ja miten voit ja miltä kehossasi tuntuu, jos olet tekemässä jotain. Pohdiskele, kuinka voimakas yhteys hyvällä tunnetilallasi ja hyvällä suoriutumisella ja ololla on toisiinsa.
  4. Kun olet tarkkaillut tunteitasi ja ajatuksiasi ja mahdollisessa lomakkeessasi on merkintöjä, analysoi, millä tavoin, jälkikäteen ajatellen, hyvät tunteet ja ajatukset ja suoriutumisesi sekä hyvä olo ovat yhteydessä. Jos koet sen viisaaksi, pyri jatkossa samoihin hyviin tunnetiloihin ja ajatuksiin tietoisesti, kun haluat suoriutua tai voida samalla tavoin hyvin! Pääset harjoittelemaan tietoista tunteiden ja ajatusten vaihtamista seuraavissa harjoitteissa.

Esimerkkihavaintoja:

Hyviä tunteitani ja ajatuksiani päivien ja erilaisten tilanteiden aikana:

päivämäärä

 

Mikä tilanne (ei välttämättä tarvitse olla erityistä hetkeä, vaan vaikka ihan arkipäivä)

ja miten onnistuin?

Tunteet ja ajatukset, joita koin tilanteessa tai juuri ennen tai jälkeen tilanteen
tiistai 17.2. Salitreeni; oli hyvä treeni, jaksoin tavallistakin paremmin. Tuntui rennolta heti alusta asti. Tuntui iloiselta. Päätin vaan jättää työasiat treenin ajaksi. Ajattelin: "Minulla on oikeus vapaa-aikaan."
keskiviikko 25.2. Todella jännittävä esiintyminen työpaikalla. Meni hieman tavallista paremmin, silti edelleen kova jännitys ennen ja jälkeen esiintymisen on tosi rasittavaa. Yllättävästi tuntui odottavalta, koin jopa innostuneisuuden välähdyksiä (paniikin lisäksi...) Ajattelin: "Tämä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin, jotka ovat minulle tärkeitä. Jos ei jännittäisi, tilanne ei varmaan olisi niin tärkeä minulle." Ajattelin "Elän vain hetkessä ja puhun niin hitaasti kuin tarvitsee, jotta saan sanottua kaiken."

Kun on ensin tunnistanut hyvään oloon ja suoriutumiseen liittyviä tunteita ja ajatuksia, on valmis harjoittelemaan sitä, että mahdollisimman usein halutessaan pääsee itselle suotuisiin olo- ja tunnetiloihin tietoisesti!

Sitä harjoitellaan seuraavissa harjoitteissa.

shutterstock_432200593