Tervetuloa harjoittelemaan!

Tavoitteena tässä harjoituksessa on:

 • Tulla tietoiseksi omasta itsepuheesta, eli omista tavoista ohjata omaa toimintaansa erilaisissa tilanteissa.
 • Tulla tietoiseksi omista tavoista kannustaa tai moittia itseään.
 • Oppia muokkaamaan tarvittaessa omaa itsepuhettaan suoriutumista ja hyvinvointia paremmin tukevaksi.

”On tärkeää olla tietoinen siitä, miten puhuu itse itselleen, esimerkiksi kannustaa itse itseään, jotta tilanteesta, joka on itselle merkittävä, tulisi mahdollisimman hyvä. Jos osaa puhua itse itselleen oikeilla tavoilla, voi parantaa tavoitteensa toteutumista tilanteessa huomattavasti.”

Suoritusohjeet

 1. Tee tehtävä joko vain asioita mielessäsi tarkkaillen ja pohtien tai tulosta itsellesi harjoitelomake, johon voit kirjata asioita muistiin.
 2. Valitse erilaisia tilanteita, joissa päätät tarkkailla omaa itsepuhettasi, eli sitä, miten juttelet itsellesi ja millä tavoin sen teet (esimerkiksi kannustavasti tai sättivästi).
 3. Aina kun huomaat joko toistuvan tai yksittäisenkin, itseesi jotenkin vaikuttavan itsepuheen, huomioi se ja kirjaa se lomakkeeseen, jos käytät sitä. Kirjaa huomiot lomakkeen kohtaan ennen tilannetta, tilanteen aikana tai tilanteen jälkeen.
 4. Arvioi ja kirjaa lisäksi aina, miten havaitsemasi itsepuhe vaikutti sinuun ja olemiseesi tai suoriutumiseesi tilanteessa.
 5. Tarkkaile / Kirjaa myös, minkälaisia tunteita havaitsemasi itsepuhe sinussa aiheutti.
 6. Pohdi, haluatko muuttaa itsepuhettasi jatkossa vastaavassa tilanteessa ja miksi?
 7. Jos koet sen tarpeelliseksi, suunnittele itsellesi uusi itsepuhe, jonka uskot palvelevan itseäsi vastaavassa tilanteessa paremmin.
 8. Ala sitten halutessasi harjoitella uutta tapaasi ajatella ja jutella itsellesi! Aina kun olet vastaavassa tilanteessa, ajattele uudella tavalla, vaikka se tuntuisi teennäiseltä.
 9. Ole kärsivällinen! Mieti, kuinka monta kertaa olet jo saattanut jutella itsellesi vanhalla tavalla. Harjoittelemalla sisäistät kyllä uudenkin ajattelutavan!

VINKKI: Lupaa itsellesi jokin palkinto, kun onnistut muuttamaan jonkin tavoitteenasi olevan itsepuheen!

Viimeisten kahden harjoitteen avulla voit vielä tarkastella elämääsi ja arvojasi.

Arvot ja uskomukset ovat yksi merkittävimpiä taustatekijöitä selittämään kokemiamme tunteita erilaisissa vastaantulevissa tapahtumissa ja kohtaamisissa.

shutterstock_420924919