Tervetuloa harjoittelemaan!

Tavoitteena tässä harjoituksessa on:

  • Oppia tunnistamaan, mitä itsessä tapahtuu ennen kuin jokin hankala tunne kasvaa niin voimakkaaksi, ettei sitä enää pysty hallitsemaan tai olo muuttuu liian tukalaksi.
  • Oppia lisääntyvän itsetuntemuksen avulla välttämään tilanteita, joissa jonkin hankalan tunteen seurauksena ajattelee tai toimii niin, että sitä mahdollisesti katuu jälkikäteen tai oma hyvinvointi tai suorituskyky on vaarantuneena.
  • Oppia ylläpitämään suorituskykyä, hyvinvointia ja laadukasta vuorovaikutusta toisten ihmisten kanssa silloinkin, kun jokin oma tunne yltyy hankalammaksi.

Suoritusohjeet – OSA 1

  1. Valitse jokin itse hankalaksi kokemasi tunne, jota toivoisit oppivasi hallitsemaan paremmin.
  2. Esimerkkejä tällaisista tunteista voisivat olla vaikkapa suuttumus ja viha, suru, voimakkaampi alakulo tai ahdistus, jännitys, pelko tai ärtymys jotakuta ihmistä tai tilannetta kohtaan.
  3. Tarkkaile valitsemasi tunteen ilmenemistä itsessäsi niin kauan, että olet tutustunut itseesi tämän tunteen suhteen paremmin kuin mitä tähän asti olet ollut.
  4. Tarkkaile tunteen ilmenemistä oheisen harjoitelomakkeen (Tunnepäiväkirja 2) avulla:
  • Kirjaa päiväkirjaan valitsemaasi tunteeseen liittyviä ajatuksiasi, muita tunteita, tuntemuksia, toimintoja ja mitä vain piirteitä, joita huomaat.
  • Kirjaa huomiosi kolmella tasolla:
  1. Kun tunne on täysin hallinnassa
  2. Kun tunne on muuttunut hankalaksi, mutta vielä hallittavissa
  3. Kun tunne on riistäytynyt täysin käsistä ja toimit sen vallassa.

Suoritusohjeet – OSA 2

  1. Kun olet tarkkaillut tunnetta niin pitkään, että koet oppineesi havaitsemaan hankalaan tunteeseesi liittyviä piirteitä enemmän ja monipuolisemmin kuin aikaisemmin, siirry toimintasi suunnitteluun:
  2. Tee itsellesi suunnitelma, millä tavoin voisit toimia, jotta saisit pysäytettyä tunteesi voimistumisen ennen kuin olisit täysin sen vallassa ja saattaisit toimia harkitsemattomasti. Katso alta esimerkkisuunnitelma.
  3. Vaikka se, että saa tunteen jatkossa hillittyä, onkin paras palkinto, voi silti olla hyvin tehokasta, että lupaat itsellesi lisäksi jonkin palkinnon, kun seuraavan kerran saat tunteesi tavallista paremmin hallintaan. Kirjaa päättämäsi palkinto toimintasuunnitelmaasi ja anna se itsellesi, kun onnistut.
  4. Harjoittele jatkuvasti – aina uudelleen. Tunnetaidot eivät ole pikkujuttu, ne vaativat huomiotamme lopun ikäämme!

Esimerkkisuunnitelma suuttumuksen tunteen hallitsemiseksi:

”Kun suuttumukseni voimistuu tasolle kaksi, huomaan, että tunnen kireyttä niin mielessä kuin ihan kehossakin.

Minusta alkaa tuntua välinpitämättömältä, ja tunnen, että ”ihan sama, mitä muut ajattelevat, minullakin on oikeus saada kunnollista kohtelua”.

Suunnitelmani tunteen haltuun ottamiseksi jatkossa viimeistään tässä vaiheessa, ennen kuin joudun täysin sen valtaan ja alan esimerkiksi huutamaan, on seuraava:

Kun huomaan siirtyneeni tasolle kaksi, eli suuttumus alkaa tuntua hankalalta ja kiihtyä, hengitän syvään muutaman kerran ja siirryn ajatuksissani hetkeksi jonnekin muualle. Olen vain hiljaa, ja jos tarpeen ja mahdollista, siirryn hetkeksi johonkin toiseen tilaan, kunnes huomaan rauhoittuneeni riittävästi.

Kun onnistun tässä seuraavan kerran, palkitsen itseni ostamalla itselleni uuden treenipaidan.

OLEELLISTA HARJOITTEEN ONNISTUMISEKSI ON SE, ETTÄ SUUNNITELMA LAITETAAN KÄYNTIIN HETI, KUN HUOMAA SIIRTYNEENSÄ VAIHEESEEN KAKSI – ENNEN KUIN TUNNE ON OTTANUT TÄYSIN VALTAANSA.

KUN OPPII TUNNISTAMAAN MERKIT, JOTKA ENNAKOIVAT TUNTEEN KIIHTYMISTÄ JA TOIMIMAAN HETI SILLOIN, ONNISTUU TUNTEEN KÄSITTELYSSÄ NOPEAMMIN, HELPOMMIN ja VARMEMMIN!

Hienoa, jatka kärsivällisesti! Tunne ja tilanne kerrallaan!
Tulet huomaamaan, kuinka tunteesi siirtyvät yhä enemmän sinun itsesi johdettaviksi!

emot_2