Tunteiden hyväksyminen
- Tunnetaidot ja taitava ajattelu: Aloitus ja ohjeita
- Tietoiskut tunnetaidoista ja taitavasta ajattelusta
- Harjoitteiden lyhyet kuvaukset
- Harjoite: Kysymyksiä itsetuntemuksen ja tunnetaitojen vahvistamiseen
- Harjoite: Tunteiden bongaus
- Harjoite: Tunteiden hyväksyminen
- Harjoite: Tunnepäiväkirja: mitkä ja mistä tunteeni kumpuavat?
- Harjoite: Tunteeni rajapyykit
- Harjoite: Hyvien tunteiden ja ajatusten huomioiminen
- Harjoite: Tunteiden tietoisia vaihtoja
- Harjoite: Itsepuheen tarkkailu ja muokkaaminen
- Harjoite: Elämänjana: mistä olen tulossa ja minne olen menossa
- Harjoite: Minun arvojani ja uskomuksiani
Tervetuloa harjoittelemaan!
Tavoitteena tässä harjoituksessa on:
- Oivaltaa, että kaikki tunteet ovat ok ja että tunteiden kieltäminen ei ole tehokas tapa pyrkiä niiden säätelyyn.
- Kokea jonkin haastavammankin tunteen hyväksymisen tuoma toiminnan mahdollisuus ja helpottuminen verrattuna siihen, että tunteen kieltää tai sitä ei uskalla kokea.
Suoritusohjeet - OSA 1
Aloita harjoittelu pohdiskelemalla alla esitettyjä, tunnetaitoihin liittyviä tärkeitä perusasioita. Pohdi:
- Miltä ne sinusta kuulostavat?
- Oletko samaa mieltä?
- Onko sinulla jotain kokemuksia niihin liittyen?
- Voisitko testata niiden paikkansapitävyyttä omassa elämässäsi ja sinulle tärkeissä tilanteissa?
Tunnetaitoihin liittyviä tärkeitä perusasioita:
Ihmisellä on oikeus kokea mitä vain tunteita – tunteet ovat aina ok, kunhan ei käyttäydy niiden seurauksena väärin itseään tai muita kohtaan.
Esimerkiksi: Ihminen saa olla ihan kuinka vihainen tahansa, mutta hän ei saa käyttäytyä väkivaltaisesti.
Jotkut ihmisen kokemat tunteet ovat hyödyllisiä ja jotkut tunteet taas haittaavat tekemistä. On tärkeää osata säädellä omaa tunnetta, jos se haittaa tekemistä.
MUTTA:
Tunteen säätely ei yleensä koskaan onnistu tehokkaasti niin, että tunteen yrittää vain unohtaa. Sen sijaan kannattaa hyväksyä tunne, eli ikään kuin toivottaa se tervetulleeksi ja tutustua siihen. Näin tunteen kanssa tulee tutuksi, minkä jälkeen on mahdollista säädellä sitä ja vaihtaa tunne jopa toiseen tunteeseen, jos se on tarpeellista.
Esimerkiksi: Jos urheilijaa jännittää tai pelottaa jokin suoritus tai kilpailu, ei ole tehokasta yrittää vain väkisin työntää jännitystä tai pelkoa pois. Niin toimimalla jännitys ja pelko usein vain lisääntyvät. Sen sijaan tulee hyväksyä, että ok, nyt minua jännittää tai pelottaa, ja haluan silti tehdä suorituksen jännityksen tai pelon kanssa. Näin päästään tunnetilaan, jossa jännitys ja pelko voivat olla läsnä, mutta suorittaminen on silti mahdollista.
Suoritusohjeet - OSA 2
Kun olet pohdiskellut äskeisessä kohdassa mainittuja asioita, aloita harjoittelu omissa tilanteissasi.
Etene harjoittelussa kolmen vaiheen avulla. Voit hyppiä vaiheesta toiseen miten vain, aina uudestaan.
Vaihe 1
- Tarkkaile itseäsi ja kokemiasi tunteita noin viikon ajan.
- Aina kun huomaat kokevasi jonkun omasta mielestäsi hankalamman tunteen, huomioi se ja pyri sen jälkeen hyväksymään se.
- Yksinkertaisesti älä kiellä tunnetta ja sen tuomaa mahdollisesti hankalaa oloa itseltäsi, vaan tarkkaile kiinnostuneena, mikä tunne sinut valtaa, miltä se tuntuu mielessä ja kehossa ja minkälaisia ajatuksia siihen liittyy.
- Sano tunteelle ”tervetuloa”, joka sanana muodostuu näin sinulle merkiksi siitä, että hyväksyt tunteen olemassaolon ja annat sen olla sen aikaa, kun kyseistä tunnetta sillä kertaa tuntuu.
Vaihe 2
Kun olet saanut edellisen vaiheen avulla kerättyä itsellesi kokemuksia siitä, että voit ja osaat hyväksyä tunteita ja toivottaa niitä tervetulleeksi, vaikka ne tuntuvatkin välillä myös pahalta, voit edetä vaiheeseen 2:
- Valitse nyt etukäteen jokin tilanne, jossa tiedät todennäköisesti kokevasi jotain itsellesi vaikeaa tunnetta. Tai jos koet oikeastaan koko ajan jotain vaikeaa tunnetta, voit valita tämän tunteen käsittelyyn.
Esimerkkinä voisi olla jokin tilanne, jossa koet esimerkiksi pelkoa tai turhan kovaa jännitystä. Tai tunne voisi olla kokemasi surun tunne, joka välillä valtaa mielesi.
- Päätä, että kun seuraavalla kerralla olet valitsemassasi tilanteessa tai koet valitsemaasi hankalaa tunnetta, hyväksyt sen aidosti ja syvästi. Päätä elää tuossa tunteessa, toivottaen sen tervetulleeksi ja kuunnellen, mitä tunne ehkä sinulle kertoo tai antaa.
- Samalla sitoudut elämään sen aikaa tunteen tuomien ajatusten ja tuntemusten kanssa. Et työnnä tunnetta pois vaan tarkastelet sitä, kunnes se poistuu itsekseen.
- Huomioi, kuinka voit toimia myös tunteen kanssa. Tai jos se saa sinut pysähtymään, voit pysähtyä.
Vaihe 3
Vaiheessa kolme pysähdy tarkastelemaan, mitä harjoite on sinulle tähän mennessä antanut ja opettanut.
- Minkälaisia kokemuksia olet saanut?
- Onko jokin asia yllättänyt sinut?
- Oletko oppinut tuntemaan itseäsi jotenkin toisin tai enemmän?
Palaa vaiheisiin yksi ja kaksi yhä uudestaan!
Tunteet eivät lopu koskaan kesken!
Tunnetyöskentelymme ei tule koskaan ”valmiiksi”! Ihmisen elämä on yhtä kuin tunteet - ja juuri siksi me toivotamme ne tervetulleiksi aina uudelleen. Voimme toivottaa tunteet kiitollisina tervetulleiksi joka päivä sellaisina kuin ne meille tulevat sillä kertaa, kertomaan tärkeitä viestejä meistä itsestämme ja reaktioistamme meitä ympäröivään sisäiseen ja ulkoiseen maailmaan.
”Olin jatkuvasti kuormittunut kotona yksinhuoltajan arjessani. Pahinta kuitenkin kaikessa oli se syyllisyys, jota koin iltaisin saatuani lapset viimein nukkumaan iltatoimien jälkeen, jotka aivan liian usein päättyivät siihen, että karjuin lapsilleni, kun he eivät totelleet ja riehuivat kaikista sanomisistani ja pyynnöistäni huolimatta.
Lopulta törmäsin Hyväksytään tunteita -harjoitteeseen. Ennen sitäkin tiesin tietenkin, että minun olisi tehtävä jotain, jotta saisin illat sujumaan paremmin. Mutta yritin ”tehdä” vaikka mitä, ja suutuin ja syyllistyin vain enemmän, kun tekemisistäni huolimatta homma meni vain samalla tavalla tai jopa huonommin.
Harjoitteen avulla, vaikkakin sitä kovasti epäillen, päätin kokeilla, miten tunteen hyväksyminen voisi toimia tähän. Kun seuraavan kerran tuli kamala ilta ja lapset riehuivat, tarkkailin mielenkiinnolla, milloin alan kokea suuttumusta. Kun se tuli, hyväksyin sen; ”Juu, nyt olen suuttunut, olen itseasiassa todella suuttunut.” Hyväksyn sen, tunnen suuttumusta, se on ok ja voin olla suuttunut ja samalla olla huutamatta lapsille.” Toistin tätä itselleni ja pääsimme kuin huomaamatta hammaspesulle ja iltasatuihin asti ja tilanne rauhoittui itsestään. Syyllisyyttä en näin edes kokenut tuona iltana.
Koin valtaisan oivalluksen siinä, että voin olla huutamatta lapsilleni, vaikka olen suuttunut. Olin jotenkin yhdistänyt suuttumisen tunteen ja huutamisen toisiinsa. Ja koska en halunnut huutaa, yritin epätoivoisesti kieltää suuttumuksen tunteet itseltäni, ja ne vain vyöryivät vähitellen yhä suuremmalla voimalla minuun hankalina iltoina. Joskus toki vieläkin suuttuessani saatan huutaa, mutta nyt se on minusta normaalin rajoissa ja jopa syyllisyyden tunteenkin olen voinut hyväksyä ja kokea, että kelpaan äitinä ja olen tarpeeksi hyvä.”
Seuraavassa harjoitteessa pääset kirjaamaan tunnepäiväkirjaa.
Se voi olla hyvin merkityksellistä sinulle!
Kiitä jatkuvasti itseäsi ansiokkaasta työskentelystä kohti omien tunteidesi itsellesi hyvältä tuntuvaa säätelyä! Se ei ole itsestään selvää, että ihminen jaksaa panostaa tähän merkittävään, jokaista koskettavaan, hyvinvoinnin kannalta korvaamattomaan elämän osa-alueeseen.

- Tunnetaidot ja taitava ajattelu: Aloitus ja ohjeita
- Tietoiskut tunnetaidoista ja taitavasta ajattelusta
- Harjoitteiden lyhyet kuvaukset
- Harjoite: Kysymyksiä itsetuntemuksen ja tunnetaitojen vahvistamiseen
- Harjoite: Tunteiden bongaus
- Harjoite: Tunteiden hyväksyminen
- Harjoite: Tunnepäiväkirja: mitkä ja mistä tunteeni kumpuavat?
- Harjoite: Tunteeni rajapyykit
- Harjoite: Hyvien tunteiden ja ajatusten huomioiminen
- Harjoite: Tunteiden tietoisia vaihtoja
- Harjoite: Itsepuheen tarkkailu ja muokkaaminen
- Harjoite: Elämänjana: mistä olen tulossa ja minne olen menossa
- Harjoite: Minun arvojani ja uskomuksiani